vineri, 20 noiembrie 2015

Premiul Ratzinger



Fundația Joseph Ratzinger-Benedict al XVI-lea a anunțat la începutul săptămânii că sâmbătă 21 noiembrie în Sala Regia a Palatului Apostolic din Vatican se va decerna Premiului Ratzinger brazilianului Mario de Franca Miranda SJ și libanezului Nabil el-Khoury.

Mario de Franca Mirana s-a născut în 1936 în Rio de Janeiro, a urmat studii de filozofie în Nova Friburgo (Brazilia) și de teologie în Innsbruck (Austria). A fost profesor de teologie la Universitatea Ponitificală din Rio de Janeiro și la Centrul Iezuit din Belo Horizonte, iar între anii 1992 și 2003 a fost membru în Comisia Teologică Internațională condusă de cardinalul de atunci Joseph Ratzinger. 

Nabil el-Khoury s-a născut în 1941, a absolvit studii de filozofie și teologie la Universitatea “Sf. Iosif” din Beirut, Universitatea Pontificală Urbaniana din Roma, Universitatea Eberhard Karls din Tübingen unde și-a obținut doctoratul în filozofie și Universitatea din Regensburg unde l-a avut profesor chiar pe Joseph Ratzinger și Universitatea din München. Profesorul el-Khoury a tradus în arabă opera completă a lui Joseph Ratzinger, iar în prezent este profesor de filozofie și literatură comparată la Universitatea Libaneză din Beirut, și Universitatea Eberhard Karls Tübingen, dar și profesor invitat al mai multor universități de limbă germană. 

În lumea academică premiul acesta avea pretenția de a fi un “Nobel al teologiei”. Din păcate, la fel ca premiul Nobel pentru Literatură și Premiul Fundației Benedict al XVI-lea (în valoare de 87 000 de dolari) este acordat părtinitor, adică unor foști colegi sau studenți ai profesorului Ratzinger, nu vîrfurilor teologiei mondiale, iar Nobelul pentru Literatură de multe ori este acordat unor scriitori cu probleme politice în țara lor de baștină nu neapărat unor autori cu o operă excepțională.


Foto

Niciun comentariu: