duminică, 29 noiembrie 2015

Duminică dimineața


Cel mai bun lucru care ți se poate întâmpla după ce devii tată este să ai un copil matinal. S-a terminat cu somnul prelungit și cu orice tentativă de lenevie duminicală. Gata, duminică dimineața și în orice altă dimineață, înainte de răsăritul soarelui ai parte de o alarmă vie. La început sunetul este îndepărtat, te prefaci că nu te interesează, tragi plapuma mai bine pe cap, dar după câteva secunde alarma vie te face să sari din pat și să intri în acțiune.

Totuși există și un lucru pozitiv în toată chestiunea asta - nu vei mai fi surprins niciodată de telefoane părinților sau socrilor tăi, tu ești deja treaz de 2-3 ore. Rudele, deși știu că tu ești treaz de ceasuri bune (făcând poate pe bufonul în fața copilului tău și inventând jocuri, tumbe, scheme și cântece inutile în încercarea de a-i distrage atenția și a-l potoli dintr-un eventual plâns inexplicabil), vor avea totuși "decența", adică perversitatea, de a te întreba:“V-ați trezit? Sper că nu vă deranjăm? Nu vrem să...”. Ah, evident că nu ne treziți, ne bucurăm că ne-ați sunat (yeah, right!), noi suntem harnici, ne-am trezit de câteva ore, spui tu răzbunându-te pentru toate celelalte dăți în care te-au prins în offside! 

Acum vocea ta îi convinge, are tonul obișnuit, nu timbrul acela buhaic de bas pe care îl are orice bărbat care se trezește atunci când un terorist neislamic (aflat încă în libertate pentru că a eludat toate serviciile secrete din lume) ți-a detonat odihna prin telefon. În trecut, chiar dacă ei sunau, la tine nu ajungeau primele șasesute șaizeci și cinci de apeluri pentru că visai dus zâmbind, ei nu existau. Dar ei nu îți lăsau nicio șansă, insistau până când tu, împresurat, te predai și ridicai telefonul, nu înainte de a cânta măcat o strofă a unui cântec dintr-o gamă înaltă pentru a-ți dregi puțin vocea în încercarea disperată de a-i păcăli în legătură cu momentul deșteptării tale. De obicei rudele își justificau tupeul de a te suna atât de devreme prin îngrijorare, nu își imaginau că tu dormi, au crezut că s-a întâmplat ceva, dacă ar fi știut că “voi încă dormiți la ora asta, nu am fi sunat, putem reveni”. Răul odată făcut nimic nu mai putea fi modificat și spălat. Tu continuai conversația iar lucrurile se repetau în week-end-ul viitor de la capăt. Dar acum nu, acum ești harnic, te-ai trezit devreme, ești responsabil, ei sunt mândri de tine și de nepotul lor care îi răzbună pentru că și tu când erai un bebelaș le făceai diminețile un calvar și îți aruncă un “vezi și tu acum ce înseamnă să crești un copil”.


Niciun comentariu: